fbpx

Защо ученето чрез преживяване е най-правилният начин детето да проговори втори език

Учене чрез преживяване Funday

Помните как учихме втори език в училище, нали? Учителката говореше с нас на български, пишехме всяка непозната дума по три реда, зубрехме наизуст граматични правила и после се опитвахме да ги използваме, за да решим езикови задачи, които приличаха на задачи по математика. В крайна сметка малко от нас успяха да проговорят езика и дори да запомнят нещо полезно от него.

Според екипа на FUNDAY тази система е натоварваща и не особено удачна за децата. Затова ние избрахме да създадем нашето училище на базата на вдъхновяващия метод „учене чрез преживяване”. Ето какво представлява той.

Какво е учене на чужд език чрез преживяване

В този метод има програма, последователност и методика на обучение, но няма тетрадки и домашни. Езикът се въвежда като естествено средство за комуникация, докато децата се занимават с други активности. Подходът за езиково преживяване включва организиране на събития в клас, практически занимания на различни теми, арт активности, разходки, спорт, които са едновременно интересни и предизвикващи диалог.

Идеята на ученето на чужд език чрез преживяване е децата да се поставят в ситуация, в която основното им внимание е заето с нещо интересно, като междувременно са поставени в изцяло чуждоезикова среда. Това ще рече, че комуникацията помежду им и с учителя се води само на чуждия език. По този начин учениците са стимулирани да слушат, разбират и говорят езика по интуитивен начин, подобен на изучаването на майчин език – без назустяване на думи и правила.

Funday уроци

Защо ученето чрез преживяване е най-добрият метод

Във FUNDAY обучаваме децата единствено по метода „учене чрез преживяване”, не само защото е забавен и дава изключително добри резултати. Ако трябва да представим предимствата на този тип обучение, ето как биха изглеждали те.

Това е най-подходящият метод за деца

Когато поставим децата в изцяло чуждоезикова среда, се доближаваме максимално до естественият начин, по който те учат език, и няма нужда да се прилага никаква принуда, за да го овладеят. Те напредват естествено, стимулирани единствено от желанието си да общуват и да обсъждат интересните неща, които се случват в часа.

Това е мултифункционален метод

Едно от основните предимства на начина на преподаване във FUNDAY е, че децата получават много полезни знания и умения наведнъж. Програмата през деня включва разнообразни занимания – часове за енциклопедични познания по различни теми, арт работилнички,  спортни активности. Освен да говорят свободно и правилно английски, те се учат как да бъдат по-креативни, по-здрави и по-подготвени за света и живота наоколо.

Осигурява лесен и плавен процес на обучение

Тъй като не се набляга изрично на езика, а на забавни и интересни активности, децата се чувстват изключително добре в часовете.Основното им внимание е заето с друга дейност и те не усещат ученето на езика като нещо трудно и насилствено. От друга страна, добрата нагласа към училището и радостта от присъствието в клас са изключително важни, тъй като осигуряват бърз напредък в обучението им.

В крайна сметка децата идват във FUNDAY като в забавно и приятно място, а след известно време с изненада и радост осъзнават, че вече разбират и говорят английски.