fbpx

Топ 20 най-добри детски приказки на всички времена

Детски приказки

Въпреки че част от съвременните детски приказки са наистина добри, всички деца знаят наизуст някои от най-старите детски приказки на света. Направихме своя собствена класация с 20-те най-добри детски приказки на всички времена – онези, които и до ден днешен всяко дете обиква от първия път и продължава да обича, дори когато стане възрастен.

Това са точно онези приказки, които е задължително да прочетете на децата си. Някои са народни, други – авторски, трети – преразказани от български или чужди сладкодумци. Но всички те са интересни, запомнящи се и пълни с полезни поуки.

1. Тримата братя и златната ябълка

Това е българска народна приказка, записана от сладкодумните Елин Пелин, Ран Босилек, Ангел Каралийчев. Вълшебствата в нея се помнят дълго, а децата научават, че дори когато никой не ти вярва и близките ти те предават, доброто сърце, куражът и съобразителността ще ти помогнат да се справиш с всичко.

2. Косе-Босе

Любима народна приказка за опасностите и страха, за приятелската ръка и за това как силният може да закриля слабите. А може би малко и за това как хитреците сами падат в собствените си капани.

3. Дядо вади ряпа

Една от най-веселите нашенски приказки. Децата не само се забавляват с постоянното изреждане на персонажите, а и научават, че всичко е възможно, когато сме заедно. И че дори най-малката миша помощ може да се окаже решаваща.

4. Болен здрав носи

Вечната битка между глупавия Кумчо Вълчо и хитрата Кума Лиса в българските приказки тук достига своя апогей. Не сме сигурни дали изобщо има поука, освен да не бъдеш лековерен и глупав. Но това не пречи на децата да се забавляват.

5. Неродена мома

Въпреки че след много препятствия принцът успява да намери своята специална, неродена мома, той дълго време не може да разбере, че ако не спазва правилата и не се грижи добре за нея, ще я загуби. И все пак любовта побеждава всичко. Хубав урок за семейството и връзките, от който имаме нужда в наше време, нали?

6. Златното момиче

Красивата българска приказка за работливата и мързеливата сестра и за разноцветната вода, която те позлатява или почерня, остава в сърцето на всяко момиченце. То лесно проумява какъв е добрият човек и колко ценна е добротата и грижата за другите. А във версията на сладкодумния Ангел Каралийчев приказката  звучи още по-красива.

7. Рибарят и златната рибка

Това е руска народна приказка за наказаната алчност. Можете да я четете и в прекрасната версия в стихове на Александър Пушкин. Римуваните приказки развиват още по-добре езиковите умения на децата.

8. Снежанка и седемте джуджета

Тази немска народна приказка, разказана от Братя Грим, можете да гледате и на филм, но препоръчваме да развиете въображението и речниковия запас на детето си, като му я четете. Когато любовта и добротата най-накрая победят, то ще се чувства спокойно, когато поеме само по своите пътища по белия свят.

9. Хензел и Гретел

Макар и доста противоречива, тази немска приказка от сборниците на Братя Грим омагьосва децата. Може би основно с къщичката от сладкиши. Но те също така разбират идеята за изкушенията, които водят до беди. И се научават да не се предават, а да намират начин сами да се справят с неприятните ситуации.

10. Вълкът и седемте козлета

Няма да се изненадате, че и тя е от съкровищницата на братя Грим. Любима приказка за упоритостта на злото, но и за силата на семейството.

11. Червената шапчица

Още една магия от архивите на Братя Грим, която е разказана и от Шарл Перо. Защо е важно да слушаш мама, защо да се пазиш от непознати – това са уроците, които ще научи всеки малчуган. И че доброто въпреки всичко побеждава, разбира се.

12. Пепеляшка

Пепеляшка е древна приказка, която има варианти в почти целия свят – за бедното момиче, което изпуска обувката си пред владетеля, а той започва да търси хубавицата по обувката, за да се ожени за нея. Вариантите, които познаваме днес, са разказани от Братя Грим и Шарл Перо. Хубава мечта е, нали?

13. Котаракът в чизми

Още една европейска приказка, която е разказана и от братя Грим, и от Шарл Перо. Тази история учи на оптимизъм – в нея най-ощетеният в началото се оказва най-щастлив в края.

14. Спящата красавица

Тази красива приказка за силата на чистата любов, която връща живота, също е народна. Това, което познаваме по-добре днес, е версията на Братя Грим. Преразказът на Шарл Перо не свършва със събуждането – след него се появява майката на принца, която е човекоядка и иска да изяде снаха си и внуците си.

15. Житената питка

Подобна народна приказка има в почти всяка европейска държава. Тя е за умната питка, която успява да надхитри животните, които са трудностите по пътя към корените ѝ.

16. Трите прасенца

Приказката за трите прасенца също е международна, затова можете да я срещнете в различни варианти. Но от всички тях децата ще научат едно: че работливостта и предвидливостта се отплащат.

17. Малката русалка

„Малката русалка” е авторска приказка на майстора Ханс Кристиян Андерсен. Това е история за чистата любов, която е готова на саможертва, без да иска нищо в замяна.

18. Грозното патенце

Още една от гениалните приказки на Ханс Кристиян Андерсен. Тя учи децата, че външността и мнението на другите не са меродавни. А това, което си самият ти всъщност, все някога ще се прояви и ще бъде оценено… но само сред правилното обкръжение.

19. Али Баба и 40-те разбойника

Няма как да подминем многовековните арабски „Приказки от хиляда и една нощ”. Али Баба е любим предимно на момчетата, които харесват историите за разбойници, съкровища и тайни скривалища. Накрая, разбира се, доброто побеждава.

20. Аладин и вълшебната лампа

Още една от красивите вълшебни арабски приказки. Приказката има малко общо с филмчето на Дисни, но очарованието на магическите вещи, приключенията и  сбъднатите желания остават дълго в сърцата.

Всички знаем, че четенето на приказки е далеч по-полезно за децата от гледането на екранизации. Но това, което ние препоръчваме, е при възможност да ги четете на децата и на английски език. Думичките и изреченията в детските приказки не са сложни и могат да дадат добра основа. Така ще стимулирате ученето на езика, докато малчуганите се забавляват с любимите си истории.