fbpx

Защо актьорското майсторство е полезно за децата

Kids acting class

Много малки момиченца мечтаят да станат известни актриси, когато пораснат. Момчетата по-рядко имат подобни блянове, но пък често са артистични по природа. А повечето деца с удоволствие стават център на внимание, само и само да получат одобрението на приятелите и близките си.

Изучаването на актьорско майсторство може да бъде полезно за вашия малчуган, дори ако не мечтае да стане актьор. Има много личностни качества, които един подобен курс може да развие у него и които ще му бъдат полезни през целия му живот.

Актьорското майсторство развива паметта

Ясно е, че за да бъдеш актьор, трябва да помниш наизуст доста реплики. Това е полезно упражнение, което развива паметта на децата, при това без никакво усилие, тъй като ученето на нова роля за тях е преди всичко удоволствие.

Актьорското майсторство подобрява дикцията

Правилното произношение и ясното говорене винаги създават добро впечатление, дори когато сме възрастни. За да станат актьори, децата се учат да имат добра дикция, да изговарят отчетливо и точно звуците и думите, да се изразяват на граматически правилен език. Това е полезно не само за малчугани с говорни нарушения, а и за всички останали, тъй като ще се възползват от това свое умение през целия си живот.

Малките актьори придобиват самочувствие

Да се застане пред публика невинаги е лесно и много възрастни продължават да се притесняват от това. Голяма част от децата също са доста срамежливи и несигурни в себе си, което им пречи да изявяват талантите си и да участват пълноправно в социалния живот. Това обаче не означава, че те нямат място в школа по актьорско майсторство.

Преподавателите в курса се стараят деликатно да помогнат на младия актьор да стъпи на сцената. Обучават го как да преодолява страха си, да дава най-доброто от себе си и да се радва на одобрението на публиката. Аплодисментите могат да бъдат мощен стимулатор в развитието на самочувствието на детето.  Щом веднъж се престраши да стъпи на сцената, детето започва да трупа увереност, която му помага да се справя с притесненията си, да приема по-лесно неуспехите си и го прави по-успешно във всяко начинание.

Младите актьори стават адаптивни

В театъра постоянно се появяват нови и нови ситуации, свързани с представлението или с отношенията между самите актьори. Така курсовете по актьорско майсторство учат децата да се адаптират бързо и ефективно. Това им позволява да станат по-гъвкави и да бъдат по-склонни да приемат промените както на сцената, така и в живота. Това умение ще им бъде от полза както в личния им свят, така и в работната среда след време, когато пораснат и започнат сами да си изкарват прехраната.

Децата, които учат актьорско майсторство, не се боят да говорят публично

Говоренето пред публика е доста смущаващо дори за повечето възрастни. Самата идея за това ги прави нервни и притеснени до такава степен, че когато дойде моментът, те забравят думите или идеите, които искат да изложат.

От друга страна, в днешния свят има редица професии, в които е важно да се говори свободно пред аудитория, за да се правят презентации, да се изнасят образователни лекции и т.н. Актьорското майсторство помага на децата да придобият рутина пред публика и да се справят успешно с подобни задачи през целия си живот.

Групите по актьорско майсторство за деца учат на работа в екип

За да се получи едно представление, е нужно актьорите и специалистите зад кулисите да бъдат добре функциониращ екип с обща цел и пълен синхрон.

За да направят страхотно шоу, младите актьори трябва да се научат да работят заедно, дори ако са индивидуалисти по природа. Те се научават да преодоляват егото си и да се съобразяват с различията помежду си, да дават винаги най-доброто от себе си и да влагат старания в името на една обща идея.

Актьорското майсторство учи на разбиране

За да изиграе добре ролята си, детето трябва задълбочено да анализира както своя, така и останалите образи в пиесата. Това му дава възможност да се потопи дълбоко в света на някой друг, да съпреживее радостите и болките му, да опознае страховете и радостите му.

От една страна, тези преживявания изострят сетивата, дават допълнителен житейски опит и карат децата да разпознават по-добре своите собствени емоции. От друга, като развиват способността си да влизат в чужда кожа, те започват да изпитват естествено разбиране и състрадание към другите.

Групите по актьорско майсторство за деца създават дълготрайни приятелства

Хората, които имат общи интереси и работят рамо до рамо, създават дълбоки и здрави връзки. Това важи още по-силно за децата.

В групите по актьорско майсторство децата са на приблизително еднаква възраст и ниво на развитие, което допълнително задълбочава взаимоотношенията им. В курсовете винаги има съвместно творчество, преминаване през различни общи предизвикателства, весели случки и споделени щастливи моменти, които са солидна основа за дълготрайни, искрени приятелства.

Децата в групите са разнообразни

В тези групи идват всякакви малчугани от различни краища на града, с различни възможности, култура, произход и характер. Всяко дете в курса е уникално и внася нещо свое и прекрасно както в групата като цяло, така и във всеки млад актьор поотделно. Това учи децата да приемат различията и да откриват красотата на душата, да общуват свободно и да формират отношения с всякакъв тип хора.

Актьорското майсторство учи на духовност

Театърът, макар и изкуство сам по себе си, е комбинация от много други изкуства – литература, музика, танц, драма, пантомима, художествено изкуство. Така детето има допир с всички духовни постижения едновременно и това обогатява както вътрешния му мир, така и светогледа му.

Ако искате вашето дете да знае всичко това, непременно го включете в програмата „Актьорско майсторство – драма и фентъзи” на FUNDAY ART ACADEMY. Работим с деца между 10 и 15-годишна възраст всяка събота, а нашите преподаватели са доказани специалисти в областта си.